Een wereld zonder technologie is nauwelijks meer voor te stellen. Al deze beschikbare technologie heeft je leven een stuk aangenamer gemaakt. Althans, dat is het idee. Maar wat is de keerzijde hiervan en welk effect heeft technologie op stress en burn-out?
In het rapport ‘Technostress, een kijkje onder water’ beschrijven onderzoekers Dr. Martine Kamsteeg – van Egmond, Liza van Dam, Joep van den Eerenbeemt, Laurie Hermans en Lennart van der Zwaan wat technostress is, wat de oorzaken en de gevolgen zijn.
Techno-stress is ieder negatief effect op attitude, gedachten, gedrag, of lichamelijke fysiologie dat direct of indirect veroorzaakt wordt door technologie
Dit onderzoek is uitgevoerd door TNO met subsidie van het Ministerie van SZW en wordt gedeeld met toestemming van Dr. M.P. (Martine) van Egmond, Scientist innovator Work, Health Technology, TNO.
Link naar het onderzoek: TNO Technostress Brochure StressCentrum.nl
Aspecten bij technostress
Omgang met technologie
- (On)bewust omgaan met technologie
- Impact op lichaam en geest
Afleidingen en prikkels
- Wat als ik iets mis?
- FOMO: Fear of missing out
- Verslavend effect en compulsive drang
Disbalans
- Disbalans en grenzeloosheid werk en privé
- Disbalans stressbronnen en herstel
Verwachtingen en cultuur
- Peer group pressure
- Eigen verwachtingen
3 tips die je helpen om slim met technologie om te gaan en je stressgevoel verlagen
1. Start je dag zonder technologie
Ben je iemand die bij het afgaan van de wekker direct op je mobiel kijkt? Of de TV aanzet voor het nieuws? Op het moment dat je direct na het wakker wordt ‘aan’ gaat, begin je je dag gehaast. Dat gevoel neem je de rest van de dag mee. Met als gevolg dat je je de hele dag gejaagd voelt en het nog moeilijker wordt om tussendoor even ‘uit’ te zijn.
Neem de ochtend een moment voor jezelf, zonder direct op je mobiel te kijken of de TV aan te doen. Je zal merken dat dit niet alleen effect heeft op het begin van je dag, maar ook op de uren daarna. Wat je kunt doen? Denk aan meditatie, een ademhalingsoefening, yoga, een wandeling, schrijven, voor je uit staren of heel bewust eten of drinken.
2. Schakel je e-mail notificaties uit op je computer
Bij het ontvangen van een melding op je computer ben je bewust of onbewust bent afgeleid. Ongeacht of je de e-mail opent of niet. Het kost je tijd om je weer te focussen op datgene waar je mee bezig was. Dit zorgt naast productiviteitsverlies ook voor onrust. Bovendien kost het je energie om weer lekker in de taak te komen waar je mee bezig was.
Tip: Schakel notificaties uit en bekijk op gezette tijden je mail. Neem er dan ook de tijd voor. Bundel ze of werk ze in een keer af.
3. Zet je mobiel in het begin van de ochtend een uur op stil
De meldingen die je op je telefoon krijgt zorgen ervoor dat je continu gestoord wordt en het moeilijk wordt om je te focussen. Enerzijds is het mooi dat we altijd en overal bereikbaar kunnen zijn, anderzijds zorgt dit, net als de e-mail notificaties op je computer voor een hoop onrust. Die onrust voel je vervolgens de gehele dag door, waardoor je je ‘geleefd’ voelt.
Bovendien vinden het vaak moeilijk om ons te concentreren. Maak het jezelf niet moeilijker met alle meldingen op je telefoon. In de ochtend ben je het meest productief, de zogenaamde golden hours, dus maak daar gebruik van. En ga aan de slag met de debelangrijke zaken, niet urgente zakendie je normaal gesproken voor je uit schuift.
Voor vragen of meer informatie
Neem vrijblijvend contact op met het StressCentrum.