Stappenplan Duurzame Inzetbaarheid
Focus op inzetbaarheid maakt uw medewerker beter en langer inzetbaar en uw organisatie gezonder, efficiënter en winstgevender. Maar hoe geef je vorm aan het concept ‘duurzame inzetbaarheid’? Duurzame inzetbaarheid is een veelomvattend begrip. Door dit begrip onder te verdelen in een aantal pijlers wordt het beter behapbaar. In dit artikel wordt -in hoofdlijnen- inzichtelijk wat duurzame inzetbaarheid voor uw organisatie betekent en waar de knelpunten en mogelijke oplossingen voor u liggen. De hoofdlijnen voor het stappenplan duurzame inzetbaarheid worden uiteengezet. Voor meer informatie verzoeken wij u om vrijblijvend contact op te nemen.
Alvorens de 5 stappen te benoemen, wordt eerst het begrip duurzame inzetbaarheid inzichtelijker gemaakt door het onder te verdelen in de volgende 4 pijlers:
- Optimale gezondheid (fysiek en mentaal)
- Voldoende vakkennis en vaardigheden (ontwikkelingsmogelijkheden)
- Optimale werk-privé balans
- Goede motivatie en betrokkenheid
Dit overzicht geeft een heldere weergave hoe u inzicht krijgt in de scores op de 4 pijlers en wat u kunt doen om uw medewerkers inzetbaar te houden. Voordat u aan de slag gaat met de inzetbaarheid van uw werknemers (stap 3, de uitvoering) is het goed om te weten of het voor uw organisatie überhaupt zinvol is om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan (stap 1, oriëntatie).
Het stappenplan duurzame inzetbaarheid:
Orientatie
In deze fase bepaalt u waarom u wilt werken aan duurzame inzetbaarheid.U onderzoekt of uw organisatie voldoet aan de noodzakelijke randvoorwaarden en brengt huidige interventies en middelen helder in kaart.
Focus
Uitvoering
Evaluatie
Monitoring en Follow-up
Voor vragen of meer informatie
Neem vrijblijvend contact op met het StressCentrum.