Bore-out kan een oorzaak zijn voor burn-out. In dit artikel lees je wat bore-out is en wat waaraan je het kan herkennen. Ook worden tips gegeven om bore-out te voorkomen.

Categorie: Bore-out.

Help, ik verveel me!

Je bent jong. Zit vol energie. Na je studie ben je met veel enthousiasme aan het werk gegaan. In het begin is alles interessant. Het werkende leven. Je werkzaamheden. De organisatie. Maar na een tijdje heb je het kunstje onder knie. Je werk wordt saai. Je hebt het gevoel dat je wat mist. Je energie wordt minder. Je motivatie neemt af. Wat is er aan de hand? Loop je tegen een bore-out aan?

Je mist een uitdaging. Iets waarin je je tanden kunt vastzetten. Iets wat niet ‘hersendodend’ is, maar uitdagend. Iedereen heeft wel eens dagen waarop je niet alleen maar werkzaamheden doet waar je warm van loopt. Wanneer je uit geen enkele taak enige voldoening haalt, dag in dag uit, kun je je langzaam maar zeker steeds ellendiger voelen. Houdt dit gevoel te lang aan, dan kan je in een bore-out terecht komen.

 

Burn-out vs Bore-out

Druk, stress, weinig tijd. Tegenwoordig hoor je deze termen dagelijks om je heen. Bijna iedereen kent wel iemand in zijn omgeving met een burn-out. De werkdruk is hen teveel geworden. De bore-out daarentegen, is een term die je minder vaak hoort. Terwijl de bore-out misschien wel even vaak voorkomt als burn-out.

Volgens Philippe Rothlin en Peter Werder, schrijvers van het boek ‘Bore-out, als verveling je werk wordt’, lijdt een op de zeven kantoormedewerkers aan een bore-out. In tegenstelling tot mensen met een burn-out, hebben mensen met een bore-out voor hun gevoel te weinig te doen. Ze worden lange tijd niet uitgedaagd. Ze lijden aan chronische verveling en demotivatie.

Heerlijk, zou je misschien denken als je zelf last hebt van een hoge werkdruk. Toch is niets te doen hebben, verre van ideaal. In het begin is het misschien nog lekker. Echter, hoe langer je je verveelt, een uitdaging of doel mist, hoe ellendiger je je gaat voelen.

Volgens Philippe Rothlin en Peter Werder bestaat een bore-out uit 3 elementen:

  • Verveling
  • Gebrek aan uitdaging
  • Gebrek aan interesse

Verveling

Je werk vond je in het begin leuk, maar na een aantal maanden vind je de meeste werkzaamheden die je dagelijks doet saai. Het werk zorgt voor lusteloosheid en een staat van hulpeloosheid, omdat je niet goed weet wat je moet doen.

Gebrek aan uitdaging

Je hebt het gevoel dat je mentaal nauwelijks wordt uitgedaagd. Soms is het wel prettig, om even hersenloos werk te doen. Dag in dag uit werk doen onder je niveau waar je wel behoefte aan hebt is echter ‘killing’. Je kunt meer aan dan dat je gevraagd wordt, maar in je huidige functie zijn daar geen mogelijkheden voor.

Gebrek aan interesse

Het werk wat je doet wekt steeds minder je interesse. In het begin is alles nieuw. Alles is nog interessant. Later merk je dat de activiteiten waar het bedrijf zich mee bezig houdt je helemaal niet (meer) interesseren. Of dat je de taken die je doet niet meer interessant vindt.

Wanneer je last hebt van een bore-out heb je het gevoel dat je te weinig wordt uitgedaagd. Je doet te weinig dingen die jou voldoening, zingeving geven. Wat iemand uitdaagt en zingeving geeft is voor iedereen anders.

Wanneer je een bore-out hebt is er vaak een (te) groot verschil tussen je mogelijkheden (je potentie, je talenten) en de werkzaamheden die je verricht, in combinatie met een gebrek aan erkenning voor je inspanningen.

 

Symptomen bore-out

De symptomen van een bore-out overlappen voor een groot deel met symptomen van een burn-out. De oorzaak van de symptomen verschilt echter. Symptomen zijn o.a:

  • Ontevredenheid
  • Vermoeidheid
  • Verveeld
  • Laag zelfbeeld
  • Maagproblemen
  • Duizeligheid
  • Tinnitus
  • Hoofdpijn
  • Verlies aan motivatie
  • Verlies aan energie
  • Gevoel van hulpeloosheid
  • Gevoel van gebrek aan controle
  • Weinig energie
  • Depressiviteit

Vicieuze cirkel

Ondanks dat je je werk niet leuk vindt, is het vaak lastig voor je om naar uitdagende taken te vragen, om het aan te geven bij je leidinggevende of een nieuwe baan te zoeken.

Daarnaast voel je je al een tijdje verveeld, vermoeid en heb je weinig energie. Je wordt niet meer geactiveerd. Hoe dieper je erin zit, hoe moeilijker het wordt om met een frisse blik naar de situatie te kijken en stappen te ondernemen.

Angst speelt hierbij ook vaak een rol. Je schaamt je om tegen je leidinggevende aan te geven dat je je verveelt. “Ik kan de werkdruk niet meer aan”, is misschien nog makkelijk om te zeggen dan “Ik verveel me te pletter”. Wat zal je leidinggevende niet denken? En wat voor gevolg heeft dat op je positie?

Als de verveling te lang aanhoudt, stijgt het gevaar van inactiviteit. Je bent minder gemotiveerd en stapt in de val van inactiviteit. Met een bore-out zit je te lang vast in je comfort zone. Je staat stagneert in je persoonlijke ontwikkeling.

Je wilt wel meer, maar hebt het gevoel dat dat niet kan. Je zit vast. Je voelt je down. Je mist zinvol werk. Je voelt je steeds minder lekker in je vel zitten en je energieniveau neemt af. Het gevaar is dat je in een vicieuze cirkel terecht komt, waar je nog maar moeilijk uitkomt.

 

Uit de negatieve spiraal

Wanneer je merkt dat je in deze negatieve spiraal komt, wees er dan snel bij. Hoe eerder, hoe beter. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt, om er weer uit te komen.

Volgens Joerg Feldmann, medewerker van het Instituut voor Gezondheid en Veiligheid in Duitsland, is het psychologisch gezien belangrijk om een gevoel te hebben iets bereikt te hebben. Je hebt het gevoel nodig dat je dingen hebt afgerond. Het beantwoorden van je e-mail komt elke dag terug. Er komt geen einde aan. Dat geeft niet de uiteindelijke voldoening.

Wanneer je je lekker voelt op je werk, ben je niet alleen voor de organisatie een waardevol, maar ook voor jouw omgeving thuis. Je hebt meer energie en krijgt op een effectieve manier zaken gedaan.

Heb jij het idee dat je tegen een bore-out aanloopt? Lees dan de tien onderstaande tips waarmee je uit de negatieve spiraal kunt komen en een bore-out kunt voorkomen!

 

10 tips om een bore-out te voorkomen

  1. Zorg dat je taken kan blijven doen waar je energie van krijgt en die bij je passen
  2. Sta een moment stil en vraag jezelf af wat voor jou belangrijk is als het gaat om werk.

Kijk vervolgens of dat wat belangrijk is terugkomt in je huidige baan. Zo niet, kom in actie!

  1. Geef bij je leidinggevende aan wat er speelt
  2. Bedenk of je iets kunt vinden met een begin en een eind. Een project wat je kunt afronden en vieren.
  3. Onderzoek wat jouw talenten zijn en of je deze voldoende inzet
  4. Bedenk of je binnen jouw organisatie kan aansluiten bij een nieuw project / nieuwe afdeling
  5. Kijk of er een cursus is die je kunt volgen die je helpt om jezelf verder te ontwikkelen of waarbij je kennis of vaardigheden opdoet voor een vervolgstap
  6. Vraag om hulp (familie, vrienden, leidinggevende, collega’s, kennissen, coach)
  7. Kijk of je naast je werk dingen kunt doen waar je je talenten kunt inzetten en ontwikkelen (bijv. vrijwilligerswerk)
  8. Is alles wat je doet op je werk demotiverend en kost alles energie? Ga op zoek naar een andere baan.

 

Kom je er zelf niet uit, vraag dan om hulp! Een coach kan je helpen je weer te inspireren en te activeren.

Voor vragen of meer informatie

Neem vrijblijvend contact op met het StressCentrum.

Op de hoogte blijven?

Wilt u tips ontvangen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van de preventie en aanpak van stress, werkdruk en burn-out? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

AANMELDEN