Hoe kan Yoga helpen bij het verminderen van stress?
Meer en meer voelen we ons gestrest. We ervaren steeds meer druk vanuit werk of zelfs ons sociale leven. Onze maatschappij is er op gericht om steeds meer en meer te willen en te doen. We kunnen niet altijd zo blijven doorgaan en een burn-out komt dan ook steeds vaker voor.
Yoga kan helpen bij het verminderen van stress. Dit is al uit meerdere onderzoeken bewezen en steeds meer huisartsen raden mensen Yoga aan. Maar hoe kan Yoga nu helpen bij het verminderen van stress?
Wat is stress?
Stress is een chemische reactie in je lichaam als reactie op het ervaren van (werk) druk. Maar wat voor de een als een zware druk voelt, voelt voor de ander weer heel anders. Het voelen van stress is dus een heel persoonlijk, subjectief iets. Je kunt het dus niet vergelijken met iemand anders.
Stress uit zich op verschillende manieren in je lichaam. Je kunt fysieke klachten kijken, zoals dat de spieren constant gespannen zijn, maar ook emotioneel. Je kunt je bijvoorbeeld niet capabel genoeg voelen om alles aan te kunnen.
Stress is per definitie niet iets negatiefs. Want een klein beetje stress zorgt ervoor dat ons lichaam in opperste staat van paraatheid is. We staan dus klaar om actie te ondernemen. Stress wordt pas ‘schadelijk’ als het langdurig aanwezig is.
Stress en het zenuwstelsel
We hebben 2 belangrijke zenuwstelsels die te maken hebben met stress, het parasympatische en het sympathisch zenuwstelsel.
Het sympathisch zenuwstelsel is het zenuwstelsel dat je klaar maakt voor actie. Het is het zenuwstelsel dat de fight – flight – freeze acties stimuleert. Het bereidt het lichaam voor om direct actie te ondernemen en reageert dus snel op stress.
Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt voor ontspanning en rust in je lichaam. Het brengt alle spieren en organen tot rust, zodat je kunt herstellen en rusten.
Deze twee zenuwstelsel werken normaliter in balans, dus de een neemt het telkens weer over van de ander, want we hebben ze immers allebei nodig. Maar bij langdurige stress is het sympathische zenuwstelsel overactief en staat ons lichaam voortdurend letterlijk strak van de spanning. Dit leidt op den duur naar veel klachten.
Hoe kan Yoga helpen?
Een belangrijk onderdeel van Yoga is de ademhaling. In geval van stress zit de ademhaling heel hoog in je lichaam. Het zit voornamelijk in je borstgebied en het zal vrij snel en oppervlakkig zijn. Hierdoor wordt de sympathische zenuwstelsel alleen nog maar meer geactiveerd.
Door je ademhaling te vertragen en te verdiepen, kun je het parasympatische zenuwstelsel activeren. Je wilt de ademhaling meer in de buik laten plaats vinden en hierdoor zal je ademhaling ook vertragen. Door diepe buikademhalingen, kun je jezelf laten ontspannen.
Tijdens een Yoga les is er veel aandacht voor de ademhaling en hoe je de bewegingen hieraan kunt koppelen. Zo word je je extra bewust van het diep in – en uitademen. Door dit vaak te doen tijdens een les, zal je merken dat je het uiteindelijk ook buiten de les vaker gaat doen.
De vele Yoga houdingen die je tijdens een les doet, zorgen ook voor ontspanning. Dat kan in een Yin Yoga les, door houdingen langer vast te houden, zodat je spanning kunt loslaten. Het kan ook in een wat actievere les. In een actievere les, is de juiste ademhaling erg belangrijk.
Daarnaast is er tijdens een Yoga les ook veel ruimte voor stilte en meditatie. Je zult momenten hebben waarin je stil zult zijn en de aandacht naar binnen keert. Zo kun je in rust observeren wat er allemaal door je heen gaat en ook beseffen wat voor gedachtes er in je omgaan.
Met behulp van deze stilte kun je je gedachtes leren observeren. Soms kunnen je gedachtes namelijk ook al veel stress veroorzaken. Met behulp van rust en stilte leer je onderscheid te maken tussen ‘positieve’ en ‘negatieve’ gedachtes. Om vervolgens dan zelf de keuze te maken, waarnaar je wilt luisteren.
Namaste,
Happy With Yoga
Dit artikel is geschreven door Happy With Yoga.
Voor meer informatie klik op www.happywithyoga.com