Stresscoaching blijkt bij uitstek geschikt voor het begeleiden van cliënten met stressgerelateerde problemen. Het StressCentrum ziet de begeleiding van cliënten met stress, overspannenheid en burn-out daarbij als een aparte discipline, waarvoor een gerichte aanpak vereist is. Daarom ontwikkelde Stichting StressCentrum een eigen methode voor stresscoaching.
Stress: een onderdeel van het dagelijks leven?
“We hebben het druk. En we maken ons nog drukker. Het werk lijkt nooit af, de agenda en het hoofd nooit leeg. De lat ligt hoog en we willen altijd goed presteren. We snakken naar rust, maar weten niet hoe”, dat schrijft Suzan Kuijsten op de kaft van haar boek ‘Hollend voor je stress uit’, een populair boek voor mensen met (teveel) stress. Een van de vele boeken met dit thema. Stress is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van de meeste mensen. Is het dan nog verwonderlijk dat uit onderzoek blijkt dat in Nederland inmiddels één op de zeven werknemers last van heeft burn-outklachten?
Omdat veel mensen stress en stressgerelateerde klachten slecht herkennen, grijpen zij vaak te laat in met soms zelfs een burn-out als gevolg. Een teveel aan stress kan namelijk leiden tot spanningsklachten zoals moeheid, verstoorde slaap en concentratieproblemen. Als deze klachten dusdanig worden dat dit leidt tot een beperking in het functioneren spreekt men van overspannenheid. Houden de klachten meer dan zes maanden aan en is men ernstig vermoeid of uitgeput, dan wordt gesproken van burn-out.
Impact van stress en burn-out
Overspannenheid en burn-out zijn een serieus probleem voor zowel de mensen die het overkomt als de werkgever. Zo blijkt burn-out behalve voor het ziekteverzuim ook grote gevolgen te kunnen hebben voor de inzetbaarheid en voor de gezondheid. Mensen met hoge burn-outscores blijken vaker en langer ziek te zijn dan anderen en lopen meer kans arbeidsongeschikt te raken. Behalve een hoger verzuim leidt burn-out bovendien tot slechtere prestaties op het werk. Gevolgen voor de gezondheid zijn onder andere een groter risico op cardiovasculaire problemen, diabetes type II en gewrichts- en spierproblemen.
Een teveel aan stress kan dus leiden tot overspannenheid of burn-out en allerlei gezondheidsproblemen. Dit leidt tot problemen voor de persoon die het overkomt en voor de werkgever. Preventie, vroege signalering en behandeling zijn daarom belangrijk. Reden te meer om iets te doen aan preventie en behandeling van stress, overspannenheid en burn-out.
Een effectieve methode voor stresscoaching
Coaching blijkt bij uitstek geschikt voor het begeleiden van cliënten met stressgerelateerde problemen. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat coaching leidt tot een vermindering van stress en burn-out. Het StressCentrum ziet de begeleiding van cliënten met stress, overspannenheid en burn-out daarbij als een aparte discipline, waarvoor een gerichte aanpak vereist is. Stichting StressCentrum is op de hoogte van en speelt in op de laatste ontwikkelingen op het gebied van stress en stressbegeleiding. Daarom ontwikkelde het StressCentrum een eigen methode voor stresscoaching.
Onderscheidend aan deze methode is dat stress hierbij niet wordt gezien als alleen een mentaal probleem, maar als een totale overbelasting, waarbij wordt gekeken naar de effecten van stress op het lichaam, in het bewustzijn, het zenuwstelsel en naar wat dit betekent voor de gezondheid van de cliënt als geheel, dus niet alleen de mentale gezondheid. Dit leidt tot het besef dat al die fysiologische processen hun invloed hebben en dat voor een goed herstel niet alleen het hoofd, maar ook het lichaam belangrijk is. In de coachingstrajecten van het StressCentrum ligt de focus daarom niet alleen op patronen in gedachten, gevoelens en gedrag, maar ook op ademhaling, ontspanning en soms ook beweging. Het hoofd en het lichaam worden betrokken in het coachingstraject.
Een burn-out overkomt iemand vaak ‘ineens’. Van het ene op het andere moment kan men niet meer, men voelt zich op, uitgeput. Toch is er vaak een (lange) aanloop geweest, een periode van opbouwende klachten die niet of niet voldoende zijn opgemerkt. Daarbij zijn vaak voor lange tijd signalen genegeerd of over het hoofd gezien. Soms is men het bovendien helemaal verleerd om te ontspannen. Voor het herstel is het daarom belangrijk dat men naast meer inzicht in de eigen patronen ook meer lichaamsbewustzijn ontwikkelt en inzicht krijgt in wat de eigen stresssignalen zijn. Ook leert men anders te kijken naar stress en stresssignalen en moet men vaak opnieuw leren te ontspannen.
De trajecten van het StressCentrum volgen hiermee de laatste inzichten op het gebied van stress en stressmanagement en ondersteunen cliënten met coaching, voorlichting en gerichte oefeningen op het gebied van onder andere ademhaling en ontspanning. Een vernieuwende en effectieve werkwijze die zorgt voor een goed en snel herstel en die terugval helpt voorkomen.
Voor vragen of meer informatie
Neem vrijblijvend contact op met het StressCentrum.